Verstappen átgázolt a mezőnyön Miamiban

Megosztás

A riválisok nagyját a futam elején, Sergio Perezt a végén vadászta le a regnáló F1-es világbajnok. A két Red Bull mögött ismét Alonso a dobogón.

Némileg felhős és szeles időben startolt el a 2023-as Formula-1-es szezon ötödik futama, a Miami Nagydíj. A pole-pozícióból Sergio Perez várhatta a piros lámpák kialvását, aki a mögötte sorakozó hat pilótához hasonlóan a közepes gumikon startolt, ellentétben többek között az elhibázott és peches időmérő miatt kilencedik helyről induló vb-éllovassal, Max Verstappennel, valamint a 13. pozícióból kezdő Lewis Hamiltonnal – írja beszámolójában a Formula.hu.

A start után Perez megőrizte a vezetést Fernando Alonso és Carlos Sainz előtt, Kevin Magnussent viszont átlépte Pierre Gasly, George Russell és Charles Leclerc is. Verstappen egy helyet bukott a rajtot követően, de hamar megkezdte a felzárkózást: Esteban Ocont, Valtteri Bottast, majd az egymással vívó Leclerc–Magnussen duót egyszerre (!) utasította maga mögé a Red Bull-os. Az első kanyarban amúgy egy komolyabb koccanás történt: Nyck de Vries találta el hátulról Lando Norrist.

Perez sokáig nem tudta másfél-két másodpercnél jobban leszakítani magáról Alonsót, akit szorosan követett Sainz, míg a tizedik körhöz érve már Verstappen volt a negyedik, miután megelőzte Russellt és Gaslyt is – utóbbi páros között amúgy szintén helycsere történt, a Mercedes elment az Alpine mellett. A leggyorsabb köröket egymás után szóró Verstappen persze nem állt meg itt: néhány kör alatt utolérte a két spanyolt, akiken a 15. körre szintén áthámozta magát, így már a második helyen haladt a címvédő, négy másodperccel Perez mögött.

Verstappen ezt a távolságot is rohamosan elkezdte ledolgozni, miközben a Red Bullok mögött megkezdődtek a kerékcserék: ez többek között azt eredményezte, hogy Leclerc újfent Magnussen mögé került, Sainz pedig azzal jár pórult, hogy az Alonso elleni elévágási kísérlet során túl nagy tempóval, a kerekeit is füstölve érkezett meg a bokszbejárathoz, amiért később meg is kapta az öt másodperces büntetését.

A 20. kör végén aztán Perez is érkezett a bokszba, így Verstappen átvette a vezetést. Alonso négy körrel később ejtette meg a maga szervizelését, Sainz pedig az említettek ellenére is átlépte az astonos honfitársat. Alonso viszont hamar utolérte a ferrarist, s a táv feléhez érve vissza is vette tőle a pozíciót – ami persze Sainz büntetésével együtt amúgy is az övé volt virtuálisan. A középmezőnyben egyébként számos csatát láthattunk: Russell előzte meg például több, még bokszkiállás előtt álló ellenfelét – beleértve csapattársát, Hamiltont is, aki az eltérő taktika miatt nem is gördített persze akadályt elé. Russell remek versenyt futott amúgy, nem sokkal később Sainzt is elkapta.

Mindeközben az élen 16-17 másodperc körül billegett Verstappen és Perez között a különbség, ami elsősorban a kemény abroncsokat sokáig nyúzó hollandnak volt jó hír. Tizenkét körrel a vége előtt aztán a regnáló világbajnok is megejtette a maga kerékcseréjét, ami után Perez állt az élre. Ez azonban csak pünkösdi királyság volt a mexikói számára, Verstappen a frissebb és lágyabb gumikon már a következő kör végén megelőzte az amúgy szépen védekezni próbáló csapattársát, s visszavette a vezetést.

Innen már nem is történt változás: Verstappen a leggyorsabb kört és az azért járó bónuszt is bezsebelve nyerte meg a Miami Nagydíjat, idei harmadik győzelmét aratva. Perez révén újabb kettős Red Bull-diadal született – öt verseny alatt már a negyedik –, viszont a mexikói hátránya ezzel 14 pontra nőtt az összetettben. Alonso is már negyedik dobogóját szerezte az Aston Martinnal idén.

Őket a Mercedesek és a Ferrarik követték felváltva: Russell lett a negyedik, Sainz az ötödik, a remek felzárkózást produkáló Hamilton a hatodik, a szürke futamot teljesítő Leclerc pedig a hetedik. Az Alpine-ok húzták be a nyolcadik és kilencedik pozíciót Gasly, Ocon felállásban, míg a pontszerzők sorát Magnussen tette teljessé a Haasszal. A nulla kiesést hozó futam negatív szenzációját a 17. és 19. helyen beérő McLarenek okozták.

Folytatás két hét múlva Imolában, az Emilia-romagnai Nagydíjjal.

Forrás: Formula.hu; Fotó: Red Bull

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek